Китайският износ все още е далеч от възстановяване

Според прогнозите външната търговия на Китай ще продължи да се понижава и през второто тримесечие

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Свиването на външната търговия на Китай ще продължи и през второто тримесечие на 2020 г., тъй като глобалното търсене остава ограничено заради мерките за овладяването на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Прогнозите са, че китайският износ и внос са се свили с 10% или повече през март. Според очакванията данните, които ще бъдат публикувани във вторник, ще покажат продължаване на спадовете от първите два месеца на тази година. Тези прогнози са мрачни, тъй като Световната търговска организация предупреди, че през 2020 г. международната търговия ще претърпи най-големия колапс от Голямата депресия насам.

Китайските доставки се забавиха през 2019 г. заради търговската война със САЩ, а след това коронавирусът причини най-слабия старт на годината от 2012 г. През първите два месеца на 2020 г. китайският износ се понижи със 17.2% спрямо същия период от предходната година.

Още по темата

„Ако големите търговски партньори на Китай като ЕС и САЩ страдат през второто тримесечие заради пандемията, то е много вероятно китайският износ да бъде ударен силно през този период“, коментира Бети Уанг, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group. „Няма да е изненадващо, ако китайският износ се понижи на годишна база с над 10% през второто тримесечие, дори и доставките на лекарства да компенсират донякъде загубите“, обяснява тя.

Нинг Цанг, икономист в UBS, очаква износът на Китай да се понижи с 20% в периода от април до юни. Той аргументира прогнозата си с предстоящата рецесия в САЩ, Европа, Япония и други развиващите се икономики.

А преди седмица Световната търговска организация публикува два сценария за международната търговия. Според оптимистичния сценарий международната търговия със стоки ще се понижи с 13% през 2020 г., като последният подобен спад е бил през 2009 г. по време на финансовата криза. Песимистичният вариант показва понижаване на глобалната търговия с 32% през тази година.

„Ако песимистичният сценарий се сбъдне, то китайският износ ще спадне с поне 13%“, прогнозира Лари Ху, анализатор в Macquairie Group.

Последни новини
Още от Новини от света