Държавите в Южна Азия се изправят пред най-лошия икономически спад от 40 години

Световната банка препоръчва на правителствата в региона да съставят стабилни планове за бързо икономическо възстановяване

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Южна Азия се изправя пред най-тежкото си икономическо представяне от 40 години заради коронавируса, съобщава BBC, като цитира Световната банка.

Влиянието от пандемията ще изтрие десетилетия на прогрес в борбата срещу бедността в региона. Икономики като Индия, Бангладеш, Шри Ланка и Пакистан имат малък брой на потвърдени случаи с коронавирус, но опасенията са, че те могат да са следващото огнище на заразата.

В Южна Азия живеят близо 1.8 млрд. души, като там са разположени едни от най-гъсто населените градове в света.

„Южна Азия се намира в перфектната буря от неблагоприятни обстоятелства. Туристическият поток се понижи, веригите за доставки бяха нарушени, търсенето на дрехи се срина, а инвеститорското и потребителското доверие се влошиха“, се посочва в доклада на Световната банка.

Още по темата

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на региона през тази година до между 1.8% и 2.8%. Първоначалната прогноза на институцията, която бе направена преди началото на кризата с коронавируса, бе за растеж от 6.3%.  Според очакванията поне половината от икономиките в региона ще изпаднат в дълбока рецесия.

Най-силно ударената икономика ще бъде тази на Малдивите, която се намира в Арабско море. Сривът на туристическия поток може да доведе до свиване на брутния вътрешен продукт на икономиката на страната с 13%, предупреждават от Световната банка.

Индия, най-голямата икономика в Южна Азия, може да отчете растеж от едва 1.5% през тази година. Световната банка препоръчва правителствата в региона да засилят действията си за ограничаването на здравната криза, да защитават гражданите си, предимно най-бедните и уязвимите, както и да създадат план за бързо икономическо възстановяване.

Последни новини
Още от Новини