Великобритания насочва 65 млн. паунда в помощ на СЗО и борбата с коронавируса

Кралството ще отдели общо 200 млн. британски лири за благотворителност

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания дарява 65 милиона паунда (81 милиона долара) на Световната здравна организация в помощ в борбата с коронавирусната пандемия, след като няколко дни по-рано американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще преосмисли финансирането на организацията, съобщава Bloomberg. 

Натискът върху международните организации и правителствата за координирана реакция нараства, след като в някои от огнищата на коронавируса в Европа започнаха да се обмислят възможностите за облекчаване на мерките, докато заразените в световен мащаб вече са над 2 милиона.

Според Лондон сумата, която Великобритания ще предостави на СЗО, ще помогне за преустановяване на разпространението на вируса в развиващите се страни и да се избегне втора вълна на инфекцията в Кралството.

Великобритания ще насочи пакет от общо 200 милиона паунда, който ще бъде използван за финансиране на СЗО и други организации. 

Още по темата

“Приносът на Великобритания е силно заявление, че това е глобална заплаха, която изисква глобален отговор. СЗО е дълбоко признателна на правителството и хората във Великобритания за големия им принос”, заяви ръководителят на организацията Тедрос Адханом Гебрейес.

В петък Тръмп посочи, че САЩ ще обмислят ролята на СЗО следващата седмица, като добави, че ще разгледа и приноса на Америка за организацията. “Както знаете, ние им даваме приблизително 500 милиона долара годишно и ще обсъдим този въпрос следващата седмица”, коментира той.

 

Последни новини
Още от Новини