Джо Байдън ще е кандидатът за президент на Демократическата партия

Бърни Сандърс приключи президентската си кампания, след като на последните избори се представи неубедително

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Снимка: Ryan Collerd/Bloomberg

Бърни Сандърс прекратява президентската си кампания, след като редица поражения на изминалите избори на Демократическата партия го оставиха без големи шансове в прекия сблъсък срещу Джо Байдън, съобщава Bloomberg.

Това означава, че Байдън официално ще бъде кандидатът за президент на Демократическата партия. Ходът на Сандърс идва след няколко поредни загуби на изборите, след които Байдън успя да получи много повече делегати. Сандърс, който бе номиниран и през 2016 г., не успя да спечели доверието на избирателите в няколко щата.

Още по темата

Надпреварата в Демократическата партия остана в сянката на темите около кризата с разпространението на коронавируса. Така двамата кандидати имаха една основна тема за дискусия, а вниманието на обществото вече не бе насочено към кампанията на демократите.

Кампанията на Сандърс бе изградена с някои от най-прогресивните предложения в политическата история на САЩ. Сред тях бе неговият план „Здравеопазване за всички“, чиято цел бе да бъдат премахнати всички частни застраховки и да се създаде изцяло финансирана от държавата здравна система. Неговите политики, които бяха подкрепяни от другия кандидат Елизабет Уорън, тласнаха Демократическата партия в левия политически спектър.

Байдън прие варианти на някои от идеите на Сандърс като безплатното образование в колеж. До момента Байдън бе спечелил повече от половината делегати, които са необходими за подсигуряването на номинацията.

Последни новини
Още от Новини