БВП на Япония може да се свие с 20% през второто тримесечие

Градовете, които са двигатели на икономиката на страната, ще са в изънредно положение поне за месец

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Половината от японската икономика от днес е в извънредно положение, като правителството в Токио затяга мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса. Това засилва страховете, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 20% през второто тримесечие на тази година. Освен това японското правителство обяви допълнителен бюджет в размер на 6,8 трлн. йени (154 млрд. долара) за финансирането на рекордния пакет от стимули, чиято цел е да подкрепи икономиката в условията на пандемия, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе подписа днес документи за обявяване на извънредно положение в столицата Токио, Осака и още 5 перфектури. Така местните власти получават правомощията да призовават хората да остават по домовете си в рамките на месец. Абе представи и повече подробности около рекордния пакет от стимули в подкрепа на икономиката, който е на стойност близо 1 трлн. долара.

С блокирането на голяма част от производството и потреблението в страната, Абе рискува да допринесе за спад на икономиката, който според някои анализатори ще е по-голям от този по време на световната финансова криза. Той трябва да балансира между този риск и опасността заразата да излезе извън контрол.

Още по темата

Засилените опасения на някои депутати са свързани с големия размер на икономическите мерки, тъй като Абе се изправя пред един от най-значимите си моменти в дългогодишното си премиерство.

„Точно сега нямаме избор. Приоритет трябва да е ограничаването на заразата“, коментира главният икономист в изследователския институт Meiji Yasuda Ючи Кодама. „Смятам, че мерките, които правителството предприе, са правилни спрямо правомощията му“, заяви той.

Токио и трите съседни града Канагава, Чиба и Сайтама генерират една трета от брутния вътрешен продукт на страната. А Осака е популярна туристическа дестинация, която е дом на производители на електроника като Panasonic, Keyence и Sharp.

Също така регионът Кобе, който е в близост до Осака, и Фукуока са предпочитани дестинации за пазаруване на туристи от Южна Корея и Китай. Регионите, които са в извънредно положение, отговарят за 48% от брутния вътрешен продукт на страната, показват изчисления на Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини