Германия въвежда неограничена кредитна програма за малките фирми

Правителството ще осигури гаранции от 100%, заяви финансовият министър Олаф Шолц

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел обяви нова „неограничена“ програма за подпомагане на малки и средни фирми, което е част от усилията в подкрепа на най-голямата икономика в Европа по време на пандемията от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Програмата за гаранции по заеми е поредната от серията от мерки, които бяха представени от германското правителство. Според Берлин икономиката на страната може да се свие през тази година с повече от 5-процентния спад по време на финансовата криза през 2008 г. и 2009 г.

Още по темата

„Правителството ще осигури гаранции от 100%“, заяви финансовият министър Олаф Шолц по време на съвместна пресконференция с министъра на икономиката Петер Алтмайер. „Кредити до 800 хил. евро, които ще се изплащат много бързо, ще са достъпни“, уточни Шолц.

Съществуващата програма предвижда едва между 80 и 90% гаранция по заем и банките не бяха склонни да поемат нови рискове, докато икономиката понася удари. Но частните кредитори настояваха правителството за разширяване на програмата до гаранция от 100% по кредитите. 

Последни новини
Още от Новини