Великобритания въвежда повече фискални стимули, отколкото при финансовата криза

Първоначално премиерът Борис Джонсън бе критикуван за бавната реакция срещу коронавируса, но сега правителството бързо променя курса

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg

Великобритания обещава да въведе повече фискални стимули в подкрепа на икономика заради коронавируса, отколкото по време на финансовата криза преди десетилетие. Това показва мащаба на заплахата от пандемията, пише Bloomberg.

Правителството на министър-председателят Борис Джонсън е отпуснало общо близо 57 млрд. паунда пряка подкрепа от бюджета на 11-ти март, показва справка на Министерството на финансите и изчисления на Bloomberg Economics.

Подкрепата, която включва безпрецедентното обещание за поемане на заплатите на служители в риск от загуба на работно място, отговаря за 2.5% от брутния вътрешен продукт. По време на кризата от 2009 г. делът бе 2%. Тогава правителството на Гордън Браун временно намали данък добавена стойност и увеличи разходите, за да защити икономиката.

Още по темата

Джонсън получи остри критики за бавната си реакция по отношение на разпространението на коронавируса. Но икономическите мерки на Великобритания дават пример за координация между монетарни и фискални политики. Последните мерки, които бяха обявени от министъра на финансите Риши Сунак, се оценяват като опит за предотвратяване на кризата и масовата безработица.

Правителството обещава повече помощ за 5-те милиона самоосигуряващи се лица в страната, които не попадат в програмата за подпомагане служители под риск. Това означава, че средствата за фискалната подкрепа вероятно ще се увеличат допълнително.

Последни новини
Още от Новини