Повечето развиващи се икономики няма да отчетат растеж през 2020 г.

Несигурността на пазарите заради последствията от коронавируса остава висока

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Растежът на развиващите се икономики с изключение на Китай през тази година ще спре, като Латинска Америка, Русия и Южна Африка навлизат в рецесия, съобщава Bloomberg, като се позовава на Института за международни финанси.

Институтът понижи прогнозата си за световен растеж за трети път през този месец и сега очакванията са световният брутен вътрешен продукт да се понижи с 1.5%. Според прогнозата САЩ и еврозоната вече са в рецесия. Развиващите се пазари като цяло може и да не отчетат спад, тъй като започнаха годината от добра основа, но шокът ще се усети най-силно там. Това става ясно от публикувания в понеделник доклад на икономисти, ръководени от Робин Брукс.

Още по темата

“Развиващите се пазари с изключение на Китай не отчитат растеж. Дълбокият спад ще е вероятният резултат през 2020 г., като се има предвид рязкото намаляване на паричния поток към тези пазари. В основата на тези прогнози е голямата несигурност по отношение на това колко тежка ще бъде пандемията от коронавируса за развиващите се пазари“, отбелязват икономистите.

От капиталовите пазари в развиващите се страни са изтрили 5.2 трлн. долара, а емитирането на нов дълг е в застой, тъй като пандемията затваря цели държави и възпира световната икономика.

Редица страни въведоха фискални и монетарни стимули, а Федералният резерв обяви неограничени количествени улеснения. Въпреки това пазарите са в паника, тъй като все още не е ясно колко тежки ще са ударите за икономиката.

Последни новини
Още от Новини