Здравният министър забрани влизането на граждани от трети страни у нас

Забраната не важи за българските граждани, които се връщат от чужбина

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която временно забранява влизането на граждани от трети страни на територията на България. Това става ясно от официално съобщение на Министерството на здравеопазването.

Временно се забранява влизането на територията на България, считано от 00:00 часа на 20-ти март до 17.04.2020 г., на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.

Също така остава в сила забраната за влизане в България на лица, които пристигат от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Забраната не важи за български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Настоящата забрана не обхваща здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора, транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост.

Не е в сила и за дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

Последни новини
Още от Новини