Т. Петкова: Срокът за плащане на битовите сметки се увеличава до 20 дни

Ще се предприемат и мерки, които да стимулират онлайн плащанията

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС Министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Пекотва обяви по време на извънреден брифинг, че ще се предприемат мерки за удължаване на сроковете за плащане на сметките за комунални услуги, като ще се прави разсрочване. „10-дневният срок сега ще бъде удължен двойно, но неплащане може да доведе до междуфирмена задлъжнялост. Да не стигаме до ситуация след месец-два, когато потребителите ще имат да плащат не една, а две или три сметки и ще бъде трудно за тях“, заяви Петкова.

Тя коментира, че преди брифинга е разговаряла с директорите на електроразпределителните дружества, които са обявили, че отменят всички планирани дейности, свързани с ремонт и рехабилитация на мрежата.

На брифинга министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че са дали указания на ВиК операторите да преустановят снемането на показания на битовите абонати и така инкасатори няма да влизат по домовете до 29-ти март.

Енергийният министър обясни, че сред другите мерки ще са да се стимулира плащането онлайн. Ето защо всяко ЕРП ще посочва имейл и телефон за връзка на своя сайт. Също така ще има промени в работата на центровете за разплащане, като ще има ограничение относно на броя в тези центрове, обясни Петкова.

Петкова заяви, че вече са предприети мерки за дезинфекция на помещенията. 

Последни новини
Още от COVID-19