Путин открехва вратата за оставане на власт до 2036 г.

Руският президент се отказа от позициите си против премахването на ограниченията за 2 поредни мандата

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Владимир Путин си отваря възможността да остане президент на Русия още 16 години. Така той се отказва от досегашните си изказвания против премахването на ограниченията за два поредни мандата, припомня Bloomberg.

“Този вариант е възможен, но само при едно условие. Конституционният съд на Русия трябва да постанови, че подобни изменения не противоречат на основните разпоредби в конституцията“, заяви Путин в извънредна реч пред Долната камара на руския парламент.

Речта на Путин бе предизвикана след призиви на депутати от управляващата партия „Единна Русия“ за удължаването на управлението на руския президент след изтичането на мандата му през 2024 г. Предложението предвижда да се нулират досегашните мандати за всички бъдещи кандидати за президент и така Путин би могъл да заема поста още два мандата по 6 години.

Долната камара на парламента в Русия обяви, че иска да преговаря с руския президент Владимир Путин за премахването на ограниченията, които не му позволяват да удължи своето управление след 2024 г. Този ход е изненадващ, като той се случва по време на дебатите в парламента за конституционните промени.

Говорителят на парламента Вячеслав Володин призова за 90-минутна почивка по време на дискусиите, за да се позволят консултации с Путин. Това се случи, след като влиятелен депутат от управляващата партия „Единна Русия“ призова камарата да подкрепи решението за прекратяване на ограниченията за удължаване на президентския мандат на Путин.

„Путин трябва да е там, ако нещо се обърка, особено в настоящата ситуация на геополитическо и икономическо напрежение“, коментира депутатът от Държавната дума Валентина Терешкова. „Ако ситуацията го изисква и ако народът иска това, нека обсъдим възможността сегашният президент да може да бъде преизбран на следващите избори“, заяви тя.

Още по темата

Предложението идва след предходен призив за от друг депутат от „Единна Русия“ за провеждането на предсрочни парламентарни избори, след като бъдат въведени планираните от Кремъл конституционни промени. Путин преди е отхвърлял идеите за премахването на ограниченията, които позволяват до 2 поредни мандата. Също така той не е изразявал досега подкрепа към идеята за предсрочни избори.

„Новата конституция ни дава повече правомощия, така че ще бъде честно да се проведат нови избори“, заяви депутатът Александър Карелин от управляващата партия по време на дебатите за промени в конституцията. За провеждането на предсрочни избори и премахването на ограниченията за президентския мандат са необходими конституционни изменения.

Кремъл е насрочил референдум на 22-ри април за промените в конституцията. По думите на Путин този план цели модернизирането на основните закони и той казва, че планира да спазва настоящите ограничения за президентския мандат, които го възпрепятстват да се кандидатира отново. Но според експертите обявените внезапно промени през януари създават възможности за Путин да продължи своето управление след изтичането на мандата му.

Последни новини
Още от Новини