Заразените с коронавирус в България вече са четирима

Пробите на пациентите в Габрово и Плевен са потвърдени

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Потвърдиха се двете положителни проби за коронавирус в България на 27-годишния мъж и 75-годишна жена. Има и още два положителни случая, съобщиха от националния щаб, който следи заболеваемостта, стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет, съобщава Investor.bg.

"Вчера получихме първични резултати, които трябваше да бъдат потвърдени с нови проби“, заяви проф. Кантарджиев.
„От изследвалите проби е потвърдена положителната проба при 27-годишен мъж. От изследваните 24 проби се доказа и втори положителен случай при мъж на 61-годишна възраст.

Така от Плевен имаме две положителни проби. Втората порция са изпратените от проби от Габрово. Положителна за коронавирус е пробата на 75-годишната жена, както и на още една жена, която е част от медицинския персонал, каза още той.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще се предложи да се забранят мероприятията на закрито. Досега те имаха препоръчителен характер.

Болниците в Плевен и Габрово са приведени в карантитен режим на работа. Няма да бъдат изписвани и приемани нови пациенти. Събира се информация за заразените пациенти и техните контакти.

Болниците работят под контролиран достъп в режим на спешност. Разширява се и кръгът на контактните лица. Изпращат се указания за диагностика и лечение, разработени от китайски специалисти. По думите на Мутафчийски няма паника сред медицинския персонал.

Към момента нулевият пациент не е открит, продължава да се издирва. От щаба признаха, че това ще бъде предизвикателство, но увериха, че всички лица контактували със заразени пациенти, ще бъдат издирени и поставени под карантина.

Подозрителни пациенти ще се извозват до лечебни заведения със специализирани линейки, които след това щателно се дезинфекцират, стана ясно по време на брифинга. Медицинските екипи са снабдени с предпазно облекло.

В София Александровска болница и "Пирогов" отделят две звена за хора, които евентуално ще бъдат поставени под карантина в столицата, обяви още Мутафчийски и призова медиите да отразяват обстановката съвестно, като се избягва излишната паника.

Последни новини
Още от Новини