Тръмп и Болсонаро обсъждат бъдещето на Венецуела

Американският президент иска да се задълбочи военното сътрудничество с Бразилия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие на официална вечеря във Флорида бразилския си колега Жаир Болсонаро. На срещата двамата лидери обсъдиха ръководения от Вашингтон натиск за отстраняването на венецуелския президент Николас Мадуро от власт, съобщава Bloomberg.

Освен за Венецуела, те говориха за потенциалната търговска сделка между двете страни, възможностите за военно сътрудничество и ситуацията в Близкия изток, се посочва в публикуваната след срещата съвместна позиция.

Висш представител от администрацията на Тръмп коментира на брифинг пред репортери, че САЩ планират да унищожат режима на Мадуро, ако не бъдат проведени честни избори в латиноамериканската страна. Американската администрация продължава да подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който все още не успява да свали от власт Мадуро въпреки тежката икономическа ситуация във Венецуела. В началото на този месец Болсонаро нареди всички бразилски дипломати да напуснат венецуелската столица Каракас.

„Президентите Болсонаро и Тръмп многократно потвърждават подкрепата на страните си за демокрацията в региона, включително и за Гуайдо, и за демократично избрания парламент, който се стреми да възстанови демократичния ред във Венецуела“, става ясно от общата позиция на САЩ и Бразилия.

Представител на администрацията на Тръмп, пожелал да запази анонимност, заяви, че Тръмп проявява интерес в обновяването на американското военно сътрудничество с Бразилия. В този контекст той подчертава, че Колумбия, която също участва в международния натиск срещу Мадуро, към момента е единствената страна членка на НАТО в Латинска Америка.

Последни новини
Още от Новини