Провалът на срещата на ОПЕК ще навреди на всички петролни компании

Саудитска Арабия вероятно ще се опита да увеличи драстично доставките на петрол

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (вляво) и венецуелският министър на петрола Мануел Куеведо. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (вляво) и венецуелският министър на петрола Мануел Куеведо. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Петъчното събрание на министрите на петрола от страните членки на ОПЕК и техните международни съюзници завърши с провал. Колапсът на преговорите разкрива дълбокото разделение относно начините на справяне с пониженото търсене на петрол в резултат от разпространението на коронавируса в световен мащаб, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Саудитска Арабия настоява Русия да участва в предложеното допълнително намаление от 1.5 млн. барела петрол на ден. Властта в Рияд подчертава, че ОПЕК няма да може да намали доставките без съдействието на нечленуващи в организацията страни, но Русия изразява несъгласие.

Може би руският президент Владимир Путин не обича да му се казва какво да прави, особено от 34-годишнен принц, който управлява страната от близо 3 години, или от по-големия му брат, който е министър на енергетиката едва от половин година.

Това, което стана ясно, е, че когато всяко намаляване на производството на ОПЕК зависи от нечленуващите страни, така се засилва пълния контрол на Русия върху процеса по управление на доставките. Това не е първият път на несполучливо партньорство в ОПЕК+, която отговаря за близо половината от световното производство на петрол. Но този случай има най-негативен ефект, а партньорството вече не изглежда стабилно.

Но тази среща не бе само за договарянето на допълнително свиване на производството. Целта ѝ бе и за ратифицирането на удължаването на настоящото споразумение между 20-те държави за премахването на около 2.1 млн. барела петрол на ден от петролните пазари. Сделката, която бе сключена през декември, изтича в края на този месец. Така страните ще могат да произвеждат количество, колкото си пожелаят.

Това планира да направи Саудитска Арабия. Държавната петролна компания Saudi Aramco отложи определянето на цените си за продажбите през април след провала на срещата. Впоследствие страната направи най-голямото понижение на цената на лекия си суров петрол от последните почти 20 години. Това е сигнал, че страната ще се опита да пласира възможно най-много барели на пазарите.

Но за Русия има оттеглянето от споразумението за свиването на петрола има голямо геополитическо измерение. Чрез участието в договора Владимир Путин се стремеше да възстанови руското влияние в Близкия изток. Оттеглянето цели да накаже САЩ за поредните удари  чрез санкции срещу руските енергийни интереси, които ограничават руските сондажи в Арктика, предотвратиха завършването на газопровод до Европа под Балтийско море и възпрепятстват бизнес сътрудничеството между Rosneft и венецуелската държавна компания PDVSA.

Изглежда, че Русия иска да се подсигури, че американските петролни компании ще споделят болката от колапса на търсенето на петрол. Саудитска Арабия вероятно ще спомогне за този процес. Следващите месеци за петролната индустрия ще изглеждат грозно.

Последни новини
Още от Новини