Турция ще активира противоракетните системи С-400 през април

Това може да доведе до ответна реакция от страна на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Mike Theiler/UPI/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Mike Theiler/UPI/Bloomberg

Турция ще активира руските противоракетни системи С-400 през април, съобщава Bloomberg, като цитира турският президент Реджеп Ердоган. Този ход би довел до засилване напрежението между Анкара и НАТО.

„С-400 сега са наша собственост. Те ще започнат да функционират през април“, заяви Ердоган, след като се върна от преговорите с руския президент Владимир Путин в Москва, отбелязва турски медии.

Вашингтон заплашва Анкара с налагането на санкции заради решението да внедри системите С-400. Администрацията на Тръмп предупреждава страната да не активира ракетите, ако иска да купи американската конкурентна зенитно-ракетна система Patriot и да се върне към съвместното производство на военния самолет F-35. САЩ се опасяват, че руските ракети може да компрометират натовска технология.

Ердоган коментира в четвъртък, че Турция остава отворена към покупката на Patriot.

Турция, която има втората по численост армия в рамките на НАТО, отрича да се оттегля от Алианса. Но напрежението със САЩ относно ракетите ескалира. Конгресът в САЩ настоява за налагането на санкции срещу Анкара въпреки отказа на Тръмп, който счита, че подобен ход ще сближа Турция и Русия.

Засега Тръмп се въздържа от използването на законодателен акт, който позволява на президента на САЩ да наложи санкции срещу всяка страна, която прави сериозни покупки на руски оръжия. Но наскоро сенатска комисия одобри законопроект, който предвижда замразяването на турски активи в САЩ, ограничения за визите и ограничен достъп до кредити.

Последни новини
Още от Новини