Европа се подготвя за икономическите последици от коронавируса

Италия ще инвестира 3.6 млрд. евро за справяне с кризата

Снимка: Federico Bernini/Bloomberg Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Европа се подготвя за още по-голямо влияние върху икономиката от коронавируса. Италия, която е най-силно засегнатата страна на Стария континент, планира да преразпредели разходи, за да подсили икономиката си, а германските производители на автомобили предупреждават за спад на търсенето, съобщава Bloomberg.

„Целта на италианското правителство е да инвестира 3.6 млрд. евро в борбата за справяне с кризата, включително и за мерки за ограничаване на негативното икономическо влияние в Северна Италия, където е концентрирано разпространението на вируса“, обяви италианският финансов министър Роберто Галтиери, цитиран от изданието La Repubblica. Случаите с коронавирус в страната са над 1100 и така се нарежда на трето място по брой заразени в световен мащаб.

Европейските власти отмениха някои от най-големите бизнес събития на континента, включително и автомобилното шоу в Женева, забраняват се масови мероприятия и се затяга граничният контрол в опит да се ограничи разпространението на заразата. Въздействието няма да се усеща само в Италия, предупреждават и други европейски правителства.

„Може да се очакват корекции в икономическите прогнози. Обхватът на влиянието все още не е напълно ясен“, твърди ръководителят на дирекция „Икономическа политика“ в държавния секретариат по икономически въпроси в Швейцария Ерик Шайдегер.

Началото на разпространението на коронавируса в Италия, където първата жертва бе регистрирана на 21-ви февруари, съвпада с международни събития от висок ранг като Седмицата на модата в Милано и с пика на зимния туристически сезон.

В световен мащаб над 87 хил. души са заразени с вируса, а близо 1500 от тях са в Европа. Във Великобритания властите са в готовност да поставят цели градове под карантина, ако е необходимо, заяви държавният секретар по здравеопазването Мат Ханкок.

Авиокомпанията American Airlines Group отмени всичките си полети от и за Милано до 25-ти април заради слабите продажби на билети. В допълнение, германската автомобилна индустрия понижи очакванията си за търсенето и износа на превозни средства.

Последни новини
Още от Новини