30 долара за барел - голямата заплаха пред ОПЕК

ОПЕК обмисля по-задълбочено свиване на производството, докато експерти прогнозират по-ниско търсене през 2020 г.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (вляво). Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (вляво). Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Тази седмица министри на страните членки на ОПЕК и съюзниците ще се срещнат, за да вземат решение относно поредния етап на свиване на производството на петрол. Саудитска Арабия ще се надява да успее да убеди Русия да направи по-големи свивания на производството си заради спада на търсенето в резултат от разпространението на коронавируса, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Епидемията вече се отразява на петролните пазари. Цената на американския лек суров петрол от Западен Тексас се понижи до под 50 долара за барел. Това е некомфортна зона за всички производители, а без ясна индикация за по-задълбочено намаляване на производството на срещата след дни, цените ще се понижават още.

Влиянието от вируса се усеща в глобален мащаб, но изглежда, че производителите остават оптимисти за търсенето в дългосрочен план. По време на пресконференция в Саудитска Арабия преди седмица секретарят на ОПЕК коментира, че въпреки разпространението на коронавируса „жаждата на света за енергийни ресурси ще продължи да се увеличава“. Това може да е вярно за енергетиката, но не и конкретно за търсенето на петрола през тази година, ако не бъдат направени бързи промени.

Оценките на трите основни агенции за прогнози показват, че ръстът на търсенето на петрол ще е около 1 млн. барела на ден, но това е прекалено оптимистично. Консултантската фирма FGE понижи прогнозата си за ръста на търсенето през тази година до почти нула. Прогнозата се базира на влиянието от коронавируса извън Китай.

Много самолетни полети не само се отлагат, а се отменят. Туристи се отказват от пътуванията си през следващите седмици. Трафикът може да се възвърне към нормалните си нива, когато вирусът бъде овладян, но едва ли ще има скок на свитото търсене.

Пред такава ситуация се изправят министрите от 23-те страни членки на ОПЕК+ на събранието след седмица. „Най-вероятно ще бъде сключено споразумение във Виена. Цената на провала е твърде висока. Неуспехът би предизвикал цена на барел петрол от под 30 долара“, отбелязват анализаторите Емили Ашфорд и Пол Хорснел в доклад на Standard Chartered.

Последни новини
Още от Новини