BNP Paribas: Отмяната на Олимпиадата ще удари финансовата система на Япония

Японската икономика ще се свие с 2% на годишна база през първото тримесечие, прогнозират от финансовата компания

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Ако коронавирусът доведе до отмяната на олимпйските игри в Токио, това ще доведе до сътресения на финансовата система в Япония, а шокът може да наподобява на европейската дългова криза, заяви Рютаро Коно, икономист в BNP Paribas, цитиран от Bloomberg.

„Освен загубата на входящи разходи от туризъм, отменени олимпийски игри биха довели до скок на необслужваните заеми в туризма и пазара на недвижими имоти“, отбелязва Коно в доклада на BNP Paribas. Според него японското правителство вероятно ще отговори с разпределянето на разходи в подкрепа на икономиката и с въвеждането на спасителни планове за намиращите се в трудна ситуация регионални банки.

По думите му Японската централна банка вероятно ще осигурява заеми на банковия сектор на отрицателни лихви.

Още по темата

В най-лошия сценарий световната икономика ще навлезе в рецесия, Япония може да усети негативен ефект, подобен на този в Европа през 2010 г. Тогава държавните заеми на банките причиниха финансови затруднения и това се отрази силно върху банковия сектор.

„Ако Олимпиадата бъде отменена, японската икономика ще бъде принудена да се справя сама с проблемите във финансовата система“, смята той.

Министър-председателят Шиндзо Абе през тази седмица обяви, че училищата в страната ще бъдат затворени и призова всички големи събития да бъдат отменени. „Ако сегашната ситуация продължи да се развива така, японската икономика ще се свие с над 2% на годишна база през първото тримесечие на тази година“, прогнозира Коно.

 

Последни новини
Още от Новини