Меркел повежда борбата срещу расизма в Германия

Според Берлин извършителят на нападението в Ханау е крайно десен екстремист

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел обещава да предприеме кардинални мерки в борбата срещу расизма, след като бяха убити 11 души в сряда вечерта при стрелба в малък град в близост до Франкфурт. Според Меркел нападението е извършено от десен екстремист, съобщава Bloomberg.

Новината за нападението засили притесненията от възхода на крайната десница, която пречи на традиционни политически ред в най-голямата икономика в Европа и се отразява негативно на последния етап от дългогодишното управление на Меркел.

Ако мотивът на нападателят от Ханау бъде потвърден, това ще се окаже третата атака на десни екстремисти в рамките на по-малко от година. През октомври бе извършено нападение в синагога в Източна Германия, а през юни бе убит регионален депутат от партията на Меркел.

„Ще работим срещу тези, които искат да ни разделят чрез сила и решителност. Расизмът е отрова, омразата е отрова, а отровата съществува в нашето общество и е виновна за твърде много престъпления“, заяви Меркел на официална пресконференция.

9 души бяха убити в два различни бара в Ханау преди заподозряният извършител и майка му да бъдат намерени мъртви в жилище наблизо. Заподозряният е 43-годишен германец от Ханау, потвърдиха германските власти.

Нападението се случва в много деликатен момент за германската политическа действителност. Доверието към Меркел намалява, като тя вероятно ще се оттегли от поста си през септември 2021 г. Тя водеше политика на приемственост на бежанците по време на кризата в Сирия, но това имаше своята цена за политическата подкрепа към нея. 

Още по темата

През последните 2 седмици Германия е в криза, тъй като партията на Меркел се съюзи с крайно дясната Алтернатива за Германия на изборите за премиер на източногерманска провинция. Преди време Меркел подаде оставка като лидер на ХДС, но последва хаотичен процес по нейното заместване.

Германия има сравнително стриктен контрол на оръжията, но през последните години се извършват нерядко нападания в страната.

Последни новини
Още от Новини