Кои процеси са най-силно нарушени от коронавируса?

През миналата седмица китайската икономика е функционирала на 40-50% от капацитета си

Снимка: Samsul Said/Bloomberg Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Най-големият въпрос за глобалната икономика в момента е колко бързо Китай ще се върне към нормалните икономически процеси, докато се бори с епидемията от коронавируса. Държавният контрол и страхът на хората да излизат е намалил потреблението на услуги от кварталните кафенета до големите ресторанти и доставките по домовете. Междувременно много фабрики все още остават затворени заради липсата на персонал. Китайската икономика вероятно е функционирала на 40-50% от капацитета си миналата седмица, сочи доклад на Bloomberg Economics. Следващите данни и графики показват как голяма част от процесите във втората световна икономика остават нарушени.

Броят на пътуванията със самолет, влак, автомобили и лодки в навечерието на Лунната нова година е бил същият както и в предходната година, но спадът след началото на годината на плъха на 25 януари е очевиден. Средно се предприемат едва около 20% от обичайния брой на пътуванията всеки ден, което значи, че милиони хора все още не са се върнали на работа. На автобусните линии на дълги разстояния е позволено да пътуват на една 50% от капацитета си, за да се ограничи разпространението на заразата. Това означава, че блокирането на бизнес процесите все още не е преодоляно. Около 80 милиона мигриращи работници са се върнали на работното си място, а още около 120 милиона ще се върнат до края на февруари, обяви представител на министерството на транспорта. Цели 100 милиона работници обаче ще се върнат на работното си място след началото на март.

Въпреки че някои компании, най-вече държавните индустриални предприятия и производителите на медицинско оборудване, възстановиха производството, потреблението на електроенергия все още е под обичайните нива за този период на годината. Данните за консумацията на електроенергия предполагат, че голяма част от индустриалния капацитет в Китай остава неизползван. Емисиите на азотен диоксид в седмицата след новогодишните празници са били с 36% по-ниски от нивата в този период на миналата година, сочат изчисления на Центъра за енергийни проучвания и чист въздух, който използва сателитни данни. Според анализаторите от Центъра за този спад е допринесло забавянето от 25 до 50% в индустриални сектори като рафиниране на петрол, производство на електроенергия от въглища и производство на стомана.

Коронавирусът се отразява и на потреблението в Китай. Alibaba Group Holding е първата голяма технологична корпорация в страната, която обявява резултатите си след избухването на епидемията. Компанията съобщава, че вирусът вреди на производството и променя потребителските навици. Домакинствата се въздържат от покупката на стоки и услуги от втора необходимост като пътувания и хранене в ресторанти. Този спад в разходите за покупки с второстепенно значение се вижда ясно и в срива на приходите в бокс офиса по време на празниците за Лунната нова година. Обичайно това най-популярният период от годината, в който китайците ходят на кино. Тази година обаче приходите на кината дори от водещите филмови заглавия са значително по-ниски. Но дори и хората да искат да харчат, много магазини остават затворени, а онлайн и офлайн продавачите срещат логистични трудности да достигнат до клиентите. Тази ситуация може да продължи до овладяването на епидемията, връщането на хората на работа и възобновяването на приходите на домакинствата от заплати.

 

Последни новини
Още от Новини