Защо Тръмп е във фокуса на изборите в Иран?

Напрежението между САЩ и Иран дава тласък на консервативните сили преди изборите в петък

Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Консерваторите в Иран отново са във възход. Т.нар. принциписти, които защитават теократичните идеали на Ислямската революция в Иран от 1979 г., са мотивирани да спечелят парламентарните избори в петък. Победата би им дала тласък за изборите за президент, които ще се проведат през следващата година, пишат Марк Чемпиън и Арсалан Шахла в свой анализ за Bloomberg.

Еуфорията от изборната победа на умерения президент Хасан Рухани през 2013 г. вече е отминала. Също така са избледнели и надеждите, че ядрената сделка от 2015 г. ще донесе много чуждестранни инвестиции и страната с население от близо 84 млн. души ще се отвори за Запада.

Още по темата

Оттеглянето на президента на САЩ Доналд Тръмп от ядрената сделка коства на Рухани широкото обществено доверие към него, а санкциите на Вашингтон срещу Техеран удариха иранската икономика. През 2019 г. икономиката на Иран се сви с 9.5%.

Отношенията на Техеран със стратегически важни държави от Близкия изток не са в добро състояние. Китай осигурява до известна степен подкрепа, но не желае да купува много повече петрол от Иран заради заплахата от американски санкции.

Сегашното управление в Иран се надява, че Тръмп ще загуби президентските избори в САЩ през ноември. Икономиката на арабската страна в момента се стабилизира. Ето защо властта е уверена, че ще може да издържи на натиска от санкциите до предстоящия вот в САЩ.

Обществото показва лек ентусиазъм относно изборите, но действията на Тръмп засилват подкрепата към консерваторите. А те никога не са подкрепяли ядрената сделка.

Последни новини
Още от Новини