Майкъл Блумбърг предлага строги правила за щатските борси

Кандидат-президентът от Демократическата партия предлага финансовите транзакции да се облагат с 0.1%

Майкъл Блумбърг. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Майкъл Блумбърг. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският милиардер Майкъл Блумбърг предлага финансовите транзакции да се облагат с данък от 0.1%, както и Федералната ипотечна асоциация (Fannie Mae) и Федералната корпорация за ипотечни кредити за дома (Freddie Mac) да се слеят. Идеите са част от предложенията на Блумбърг за регулиране на борсите, пише Bloomberg

Блумбърг планира да затегне банковите правила като Правилото на Волкер и ще изисква кредиторите да държат повече в резерв срещу загубите. Говорителите на кампанията на Блумбърг все още не са отговорили на запитвания по темата.

Бившият кмет на Ню Йорк също така планира да създаде работна група към Министерството на правосъдието, която да се отдаде в борбата срещу корпоративните престъпления и да окуражава прокурорите да преследват физически лица за нарушения, а не само корпорации.

Предвижда се и засилването на ролята на Бюрото за финансова защита на потребителите, като се разшири юрисдикцията му по отношение на кредитирането, пише The Times.

Още по темата

Прогресивните конкуренти на Блумбърг в надпреварата за кандидат-президент на Демократическата партия подкрепят по-агресивни мерки срещу фондовата борса. Сред тях са сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

Блумбърг е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News.

Последни новини
Още от Новини