Със или без търговска сделка - вносните стоки от ЕС във Великобритания ще поскъпнат

Това предупреждават от една от най-големите търговски асоциации в Обединеното кралство

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британските потребители ще усетят по-високи цени на вносните стоки от Европейския съюз (ЕС) след Brexit, независимо от това дали премиерът Борис Джонсън ще подпише споразумение за свободна търговия с икономическата общност, или не, съобщава Bloomberg, като се позовава на голяма бизнес асоциация.

За внесените продукти от ЕС след 1-ви януари 2021 г. ще се изискват митнически декларации, които струват между 16 паунда и 56 паунда на продуктова линия. Също така ще са необходими документи, свързани с произхода на продуктите. Новите правила влизат в сила заради излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на блока.

„Тези неща ще се случат, независимо от това колко добра сделка ще сключи Джонсън“, коментира Уилям Бейн, политически съветник в Британския ритейл консорциум, който представлява 5 хил. бизнеса. „Всяко увеличение в индустрия с нисък марж ще бъде усетено от крайните потребители“, допълва той.

Още по темата

Задаващите се по-високи разходи за компаниите, които търгуват с ЕС, който е най-големият търговски партньор на Великобритания и източник на половината от британския внос, са в резултат от подхода на Джонсън към търговските преговори с Брюксел. Джонсън се стреми към установяването на по-дистанцирани икономически отношения с ЕС, така че Великобритания да не трябва да отговаря на европейските правила и да може независимо да подписва търговски споразумения с други страни.

Разходите и закъсненията за бизнеса ще се увеличат още, ако Великобритания и ЕС не бъдат прагматични по отношение на други митнически процеси, отбелязват от Британския ритейл консорциум. Най-натоварващи ще бъдат здравните сертификати за износ (EHC), които са необходими за движението на продукти с животински произход в ЕС. Всеки от тях струва около 100 паунда и трябва да бъде издаден от ветеринар или друг квалифициран специалист. Сред тези продукти са риба, месо, сирене и йогурт.

Последни новини
Още от Новини