Първо изпитание пред отношенията между Анкара и Москва

Турция изпраща дипломатическа мисия в Москва заради Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският му колгега Владимир Путин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Президентът на Турция Реджеп Ердоган и руският му колгега Владимир Путин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Делегация от турски военни, официални лица от службите за разузнаване и дипломати заминаха за Русия днес, за да търсят изход от ескалиращата криза в Северозападна Сирия. Това се явява като първото изпитание пред отношенията между Анкара и Москва, съобщава Bloomberg.

Турция иска да сложи край на засилващите се атаки на подкрепяните от Русия сирийски сили срещу последната крепост на бунтовниците в страната Идлиб. Там се намират бивши бойци на Ал Кайда и подкрепяни от Турция бунтовници. Русия от своя страна обвини Турция, че не спазва споразуменията за намаляване на военните действия и предупреждава, че присъствието на турска войска влошава ситуацията.

„Руските и турските преговарящи ще обсъдят как да се прекрати насилието между турските военни и войската на сирийския президент Башар Асад“, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Още по темата

Асад се стреми да превземе Идлиб, за да се възстанови връзката между Алепо, който някога е бил центърът за търговия в страната, и столицата Дамаск. Силите на Асад в понеделник превзеха редица села и градове в близост до Алепо в опит да елиминират последните бунтовнически организации, пише държавната новинарска агенция Sana.

Въпреки че Русия и Турция подкрепят враждуващи страни в Сирийската гражданска война, Москва и Анкара засилиха сътрудничеството си в сферата на отбраната и сигурността. Но нарастващото напрежение в Идлиб, където двете страни действаха като гаранти за крехкия мир, хвърля сянка върху бъдещите им отношения.

Последни новини
Още от Новини