Nissan съди Карлос Гон за 91 млн. долара

Компанията е твърдо решена да търси компенсация за финансовите загуби в резултат от неправомерните действия на Гон

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Японската автомобилна компания Nissan засилва натиска си срещу бившия председател на алианса Renault-Nissan Карлос Гон. Автомобилният производител ще съди Гон за 10 млрд. йени (91 млн. долара) заради нанесени щети срещу компанията и алианса с Renault, съобщава Bloomberg.

„Целта на заведеното в Областния съд в Йокохама дело е да се възстанови значителна част от паричните щети за компанията от Гон, които са извършени в резултат на неправомерно поведение и измамна дейност в продължение на години“, посочва компанията в своя официална позиция. „Размерът на иска може да се увеличи в зависимост от глобите, които Nissan ще е длъжна да плати“, пише още в съобщението на автопроизводителя.

Гон бе арестуван през ноември 2018 г. по обвинения за финансова злоупотреба и трябваше да се изправи пред съда в Япония, но той избяга от азиатската страна и се установи в Ливан в края на декември миналата година. Nissan и японските прокурори твърдят, че бившият президент на Renault-Nissan е предоставял грешна информация за доходите си. Гон отрича тези обвинения.

Още по темата

Ако Nissan спечели делото и бъдат възстановени щетите, е възможно те да се равняват на съществена част от нетното богатство на Гон, което е близо 70 млн. долара, показват изчисления на Bloomberg.

Говорител на Гон заяви, че неговите адвокати все още не са имали възможност да разгледат мотивите на иска.

„Съдебните действия са част от политиката на Nissan да се търси отговорност на Гон за финансовите загуби, възникнали в резултат от неправомерните му действия“, става ясно от позицията на базираната в Йокохама компания.

Последни новини
Още от Новини от света