Фед обмисля издаването на своя цифрова валута

Централната банка на САЩ разработва и собствена денонощна услуга за плащания в реално време

Снимка: Joshua Roberts Снимка: Joshua Roberts

Федералният резерв на САЩ разглежда широк спектър от въпроси около дигиталните плащания и валути, включително политически и правни казуси около потенциално издаване на собствена цифрова валута, заяви членът на управителния борд Лаел Брайнард, цитирана от Investor.bg.

„Чрез трансформирането на плащанията дигитализацията има потенциал да осигури по-голяма стойност и удобство на по-ниска цена“, казва Брайнард по време на конференция за плащанията в Университета за бизнес в Станфорд.

Тя добави, че има и рискове, позовавайки се на своите собствени притеснения и тези на други централни банкери за нарастването на частните цифрови платежни системи и валути, включително проекта за дигитална валута на Facebook Libra.

„Някои от новите играчи са извън регулаторните гаранции на финансовата система и новите им валути биха могли да създадат предизвикателства в области като незаконно финансиране, неприкосновеност на личния живот и финансова стабилност“, каза тя.

Централните банки в световен мащаб обсъждат как да управляват технологията за цифрово финансиране и блокчейн системите, които предоставят почти моментални разплащания.

Фед разработва своя собствена денонощна услуга за плащания в реално време и сетълмент.

Но централната банка на САЩ също така „провежда изследвания и експерименти, свързани с блокчейн технологиите и децентрализираните записи, както и потенциалът за употребата на цифрова валута на централната банка (CBDC - central bank digital currency)“, каза Брайнард.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини