Новият премиер на Русия бърза да осъществи програмата на Путин

Михаил Мишустин бе избран за министър-председател на Русия от Държавната дума в четвъртък

Михаил Мишустин стана премиер на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Михаил Мишустин стана премиер на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Новият министър-председател на Русия Михаил Мишустин обеща да работи в подкрепа на бизнеса и да предприеме основен ремонт на кабинета след изненадващите рокади в управлението на страната, които може да позволят на президента да удължи още вече 20-годишното си управление, предаде Investor.bg

Досегашният ръководител на руската Федерална данъчна служба бе избран за поста от Държавната дума в четвъртък с 383 от общо 450 гласа.

След принудителното оттегляне на неговия дългогодишен премиер и приближен Дмитрий Медведев руските власти побързаха да започнат прехода към превръщането в реалност на новата визия на Путин, съобщава Bloomberg.

„За да се гарантира продължителен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП), първо трябва да стимулираме инвестициите, това е много важно“, заяви Мишустин в изказване пред Държавната дума – долната камара на парламента, преди вота. Правителството трябва да „възстанови изгубеното доверие между властите и бизнеса и да проведе сериозни разговори за намаляването на разходите и облекчаване на напрежението“, допълни той.

Предлаганите от Владимир Путин промени включват отпускането на повече власт на парламента и Държавния съвет, а правомощията на президента ще бъдат до известна степен ограничени. Промените може да позволят на руския лидер, който по конституция няма право да се кандидатира отново за поста след края на мандата му през 2024 г., да запази властта си под по-различна форма.

Мишустин, който в момента е на 53 години, заяви пред законодателите преди гласуването си, че ще превърне в свой основен приоритет прилагането на Националната програма за инфраструктура на Путин, която до голяма степен забуксува миналата година. Бъдещият премиер също така обеща да се придържа към сегашната строга парична политика на страната, която помогна за ограничаването на инфлацията.

След като бе избран, се очаква Мишустин да започне с назначенията в кабинета, който официално трябва да бъде назначен от Путин. Процедурата може да започне още тази седмица.

Инвеститорите следят отблизо каква ще е съдбата на финансовия министър и първи вицепремиер Антон Силуанов, който си спечели репутацията на защитник на строгите бюджетни политики, които превърнаха Русия в предпочитана страна за чуждестранните купувачи на дълг. Доходността по руските облигации се възстанови в четвъртък, след като скочи до най-високата си стойност от два месеца след новината за промените в кабинета от сряда.

Още по темата

Според Мишустин ще има промени в състава на кабинета и назначенията ще бъдат обявени скоро, заяви депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Александър Кинщайн. Според представител на комунистите Мишустин е обещал големи промени, без да дава повече подробности, съобщава РИА Новости.

Още по темата четете в Investor.bg

Последни новини
Още от Новини