Има ли риск за властта в Иран заради протестите в страната?

Самолетната катастрофа край Техеран разкри слабостите на иранския военен елит

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Иран е обхваната от мащабни протести, които се провеждат заради сваления от ракета украински пътнически самолет. В Иран хората са гневни на управляващите, че в продължение на дни не казваха какви са истинските причини за самолетната катастрофа, пише Bloomberg.

Убийството на генерал Касем Солеймани след удар на САЩ доведе до национално единство в страната, но то издържа до момента, в който стана ясно каква е причината за самолетната катастрофа край Техеран. По време на протестите в арабската страна се стигна до сблъсъци между граждани и полиция.

Общественото недоволство е насочено срещу върховния лидер на Иран Али Хаменеи. Също така демонстрантите настояват за разпускането на Ислямския революционен гвардейски корпус.

Още по темата

Но това не означава, че властта в Техеран е пред непосредствена опасност, тъй като вече минаха месеци на протести. Докато самолетната катастрофа показва слабости на военния елит, управниците контролират много от ключовите институции в иранското общество.

Парламентарните избори в страната ще се проведат през следващия месец, като те са възприемани като много важни. Влиятелният Гвардейски съвет вече започна обстойна проверка на някои от кандидатите. Това може да помогне на консервативните партии да си осигурят контрола в законодателната власт, което ще осихури по-твърда линия на управление преди президентския вот следващата година.

Ако протестите продължат, дискусиите ще се изместят към това дали ще сме свидетели на началото на „Персийската пролет“.

Последни новини
Още от Новини