Украйна не изключва версията за удар от ракета при самолетната катастрофа в Иран

Техеран потвърди, че минути след излитането си самолетът се е опитал да се върне обратно

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Самолетът Boeing, който се разби в близост до Техеран, се е опитал да се върне малко след излитането си, се посочва в първоначалния доклад на Иран за инцидента. Междувременно Украйна не изключва версиите за удар от ракета или тероризъм, съобщава Bloomberg.

Полет 752 на Украинските международни линии изчезна от радарите на 8 хил. фута надморска височина, а очевидци споделят, че са видели самолетът да гори във въздуха, обяви Организацията по гражданска авиация на Иран.

Данните от полета и записите на разговорите в кабината самолета са повредени, но основната им памет е достъпна, става ясно от доклада. Това са първите официални изявления от разследването, което е изпълнено с трудности заради напрежението между САЩ и Иран. Украинските власти имат различни подозрения около катастрофата. Киев обяви, че разследва дали самолетът се е разбил в резултат на бомба или изстреляна ракета.

„Това са някои от версиите за катастрофата, които не изключваме, за да си обясним причината за трагедията“, коментира секретарят по национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов. „Сред другите версии е повреда в двигателя поради технически причини или сблъсък с дрон или друг предмет“, написа той в профила си във Facebook.

Още по темата

Иран призова за постигането на международно споразумение, за да получи помощ от другите държави, които са засегнати от трагедията. Данилов обяснява, че украинските пратеници включват и експерти, участвали в проучването на катастрофата на малайзийския самолет от 2014 г., който бе повален от изстреляна ракета по време на конфликта в Източна Украйна.

Редица американски агенции преценяват дали е законно да си сътрудничат с Иран заради санкциите на Вашингтон срещу страната, твърдят запознати с процеса източници. Също така САЩ имат големи притеснения относно изпращането на американски граждани на територията на Иран заради ескалацията на напрежението в региона.

Позицията на Украйна внася смут относно причината за самолетната катастрофа в близост до Техеран, при която загинаха 176 души. Иранските власти първоначално посочиха като основна причина за инцидента технически проблем и запалване на двигателя. Украйна обяви, че не разследва версия за пилотна грешка.

Последни новини
Още от Новини