Какви са очакванията към икономиките и пазарите през 2020 г.?

Прогнозите са за ниска инфлация и възстановяване на растежа на БВП

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

По това време на годината е традиционно пазарните икономисти да публикуват подробни макропрогнози за следващите 12 месеца. С тревога откривам, че сега приключвам петото си десетилетие на това трудно упражнение, като досега успехът ми е доста под перфектния. Важните икономически и пазарни размествания не се вместват точно в рамките на календарна година, пише Гавин Дейвис в анализ за Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Този път ще се обърна към набора от иконометрични модели на Fulcrum, създаден през изминалото десетилетие, за насоки относно възможните икономически и пазарни сценарии за следващата година и отвъд нея. Полезно е да се знае какво точно казват моделите или алгоритмите, дори само за да сме наясно къде свършват измеримите „факти“ и започва човешката преценка.

В какво състояние е сега глобалната икономическа активност

Основната характеристика на 2019 г. бе отслабването на световната активност, особено в промишления сектор на развитите икономики, като консенсусните прогнози за растеж на брутния вътрешен продукт за календарната година многократно бяха понижавани. Еврозоната и Обединеното кралство бяха особено засегнати и едва избегнаха техническа рецесия (определена като две тримесечия на свиване).

Песимизмът по отношение на китайския растеж беше широко разпространен през цялата година, но облекчаването на вътрешната икономическа политика на страната смекчи удара от търговските войни и растежът остана близо до целта.

От средата на 2019 г. данните от глобалните промишлени проучвания започнаха да се възстановяват, но секторът на услугите бе все така слаб. Като цяло бизнес условията се стабилизираха, но все още не са съществено подобрени. Големият въпрос е посоката на следващата промяна в растежа.

Моделите за текущото състояние на Fulcrum - предназначени да оценят активността в точно този вид несигурна ситуация - показват, че годишният растеж в световен мащаб все още се колебае около 3-3,5%, около половин процент под историческата тенденция.

Последните прогнози от тези модели показват, че брутният вътрешен продукт в САЩ ще расте с разочароващ годишен темп от 1,5-2% през четвъртото тримесечие на 2019 г. и първото на 2020 г. Китай все още опровергава песимистите със здравословен ръст от 6-6,5%. А растежът в еврозоната наскоро се стабилизира след тревожното лято, макар че все още е само около 0,3-0,6 на сто.

Повече четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини