За пръв път от 2013 г. се увеличава броят на безработните в Германия

Съмненията, че спадът в производствения сектор се отразява на най-голямата икономика, се засилват

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Слабата икономика предизвика ръст на безработицата в Германия през декември за първи път от шест години в сравнение със същия месец на предходната година. Безработицата в страната е нараснала повече от очакваното през последния месец на годината, показват официалните данни, публикувани в петък и цитирани от Ройтерс, предаде Investor.

Това засилва притесненията, че слабостта в производствения сектор вреди на пазара на труда в страната.

Данните от Федералното бюро по труда показват, че броят на безработните лица е нараснал с 8000 до 2.227 милиона души през декември. В сравнение с това анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха ръст на боря на безработните лица едва до 2 милиона души.

От друга страна коефициентът на безработица се е запазил стабилен на ниво от 5%, малко над рекордно ниските 4,9%, достигнати по-рано тази година.

Още по темата

„Слабият икономически цикъл оставя видими следи (на пазара на труда – бел.ред.)“, каза управителят на Бюрото по труда Детлеф Шееле. "ВЪпреки че пазарът на труда остава до голяма степен стабилен в края на годината, могат да се видят следите от икономическата слабост", признава той. 

Повече по темата четете в Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света