Япония и Турция разследват бягството на Карлос Гон, Интерпол също го търси

Ливан получи червена бюлетина от Интерпол за ареста на бившия директор на съюза Renault-Nissan-Mitsubishi

Бившият президент на Nissan Карлос Гон. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg Бившият президент на Nissan Карлос Гон. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японските и турските власти започват вътрешно разследване в двете страни, за да се установят обстоятелствата, при които бившият президент на Nissan е избягал от Токио в Ливан, съобщава The Wall Street Journal.

Японски прокурори са направили обиск на дома, където Гон е живял, преди да напусне азиатската страна. Този ход от страна на прокурорите е един от малкото сигнали, че официални лица се опитват да разберат как Гон е успял да избяга от домашния арест. До момента няма официално изявление от японските власти относно случая.

Междувременно турски прокурори започват разследване относно прекачването на Гон на летището в Истанбул, което е останало незабелязано от отговорните лица. Турция е задържала 7 души във връзка с разследването. Сред тях са 4 пилоти, мениджър на авиокомпания и двама служители.

Също така стана ясно, че Ливан е получила червена бюлетина от Интерпол за задържането на бившия директор на обединението Renault-Nissan-Mitsubishi. Искането е получено от международните служби за сигурност в Ливан. Гон е пристигнал в столицата Бейрут в новогодишната нощ. Червената бюлетина на Интерпол е искане към полицията по целия свят за временно задържане на лице в очакване на екстрадиция или други подобни правни действия. Това по същество не е заповед за арест, а Ливан няма договор за екстрадиция с Япония.

Още по темата

Сега има вероятност съдебното дело срещу Гон, което трябваше да се състои през тази година, да не се проведе.

Японски медии публикуваха информация, че самолет на Bombardier е излетял от летище Kansai в неделя вечерта и е пристигнал в Турция в понеделник сутрин, което съвпада с досега известния маршрут на Гон.

„Летището не е проверило кои служители са били на смяна в неделя, защото все още не е потвърдено, че Гон е бил на този самолет“, коментира говорителят на Kansai Кенджи Таканиши.

Бягството на Гон носи и някои позитиви за Япония. Дълго дело не би било от полза за автомобилния производител Nissan, точно когато компанията се стреми да се възстанови от спадове на продажбите.

Хиронаки, адвокатът, който защитава Гон, заяви, че разбира защо клиентът му е бил нетърпелив. Той обяснява, че обвиненият е бил недоволен от начина на действие на прокурорите по случая, включително и отказът да се споделят имейли на Nissan.

 

Последни новини
Още от Новини