Инвеститорите преоткриват предимствата на европейските акции

Успокоението в търговската война и по отношение на Brexit дава своето отражение

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Институционалните инвеститори започват да преоткриват предимствата на европейските акции. В началото на декември около 24 процента от фонд мениджърите, които Bank of America (BofA) редовно интервюира в световен мащаб, са с „наднормено тегло“ на акции от еврозоната.

Обратът е забележителен. В началото на годината едва 11 процента от фонд мениджърите имаха недостатъчно тегло от такива акции, което означава, че притежават по-малко акции от еврозоната, отколкото сравнителните индекси за тяхната компания, които се състоят от различни класове активи. Това беше седемгодишно дъно.

Глобалният търговски спор и Brexit намалиха интереса към европейските акции. Това се промени, макар че проблемите са само частично решени.

САЩ и Китай се договориха да намалят някои наказателни мита, а новите ограничения поне засега няма да бъдат налагани. Независимо от това спорът ще продължи да кипи, защото американският президент Доналд Тръмп и премиерът на Китай Си Дзинпин са загрижени за глобалното технологично лидерство.

Още по темата

Точно това дългосрочно недостатъчно представяне обаче е онова, което говори в полза на европейските акции. „Лидерската роля на американските акции ще приключи през 2020 г. Пазарът стана твърде скъп през последните години. Акциите там са изключително надценени”, подчертава Лукас Паолини, главен инвестиционен стратег в швейцарския фонд Pictet.

Стратезите на Bank of America (BofA) също са убедени, че възвръщаемостта на пазара на акции в САЩ ще изостава от тези в Европа. Франк Шалмайер, който ръководи стратегиите за капиталовия пазар на Dekabank, е на подобно мнение: „Американските акции са значително надценени, докато оценките на акциите в Европа и Германия са разумни".

Едно сравнение на ключови параметри показва, че европейските акции се представят по-добре от техните „колеги“ от САЩ. В S&P 500 съотношението цена/печалба (P/E) за следващата година е 17,7 според данните на Bloomberg.

Иначе казано: акциите в САЩ ще се търгуват със 17,7 пъти над очакваните печалби през 2020 г. Съотношението P/E от 14,3 в Euro Stoxx 50 е значително по-ниско, както и при Stoxx Europe 600 - 14,6.

Последни новини
Още от Новини