Сръбският президент Вучич се оттегля като шеф на партията си след изборите

Вучич обещава, че средната месечна заплата ще бъде над 500 евро през 2020 г.

Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloombergs Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloombergs

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще реформира своята партия през юни догодина след изборите. Той обеща задълбочени сериозни промени, включително да се оттегли като председател, предаде Bloomberg.

Вучич, чийто мандат на държавен глава изтича през 2022 г., говори ден след разкриването на амбициозен план за развитие до 2025 г. за стимулиране на икономическото развитие. Неговата цел е да се догони Европейския съюз, към който страната му се стреми да се присъедини. Парламентарните избори се очакват през април или май, след което управляващата дясноцентристка Сръбска прогресивна партия ще проведе конгрес на 28 юни. Това обясни той пред репортери в Белград.

"Решението ми е да не се кандидатирам", каза той, призовавайки към по-младо поколение активисти. Не каза обаче кой ще го наследи.

Управляващата партия е основана през 2008 г. от Вучич и други напуснали от ултранационалистическата Сръбска радикална партия, които се стремяха да се преоткрият като умерени с проевропейски възгледи. Неговата партия остава доста по-напред от други политически групи с повече от 50% подкрепа, сочат проучвания. Оценката изглежда не се влияе от обвиненията на опозицията за влошаване на устоите на демокрацията и увеличаващата се корупция, твърдения които Вучич и неговата партия отхвърлят.

В представения план е заложено Сърбия да похарчи близо 14 млрд. евро до 2025 г.

Икономиките на голяма част от държавите в Източна и Централна Европа са с близо 80% по-големи, посочва Bloomberg.

Още по темата

Програмата, която е съставена с помощта на Световната банка, се фокусира върху развиването на енергийната инфраструктура, селското стопанство и строежа на нови пътища. Правителството разпределя пари за млади семейства, за да ограничи спада на раждаемостта. Също така предлага стимули за завърналите се сърби от чужбина, които решават да започнат бизнес в родината си.

Вучич обещава, че средната месечна заплата ще бъде над 500 евро през 2020 г. 

За да може икономическият ръст през следващата година да е 7%, Световната банка препоръчва на правителството да разшири достъпа за финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.

Последни новини
Още от Новини