Натискът срещу Макрон се засилва с нова серия от протести

Френските синдикати са категорични, че протестите срещу пенсионната реформа ще продължат и на Нова година

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френските синдикати призоваха за нови протести в събота, като се стремят да запазят силата на опозиционното движение срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, съобщава Bloomberg.

Протестиращите планират да се съберат на една от най-големите железопътни гари в Париж Gare du Nord, откъдето ще започне единият от маршовете. Междувременно синдикатът CGT обяви, че ще блокира жп гарата в ски курорта Шамбери. В Нант синдикатите обявяват началото на безсрочна стачка в обществения транспорт.

Близо 50% от високоскоростните влакове в цялата страна ще бъдат блокирани, като се отменят и международни маршрути до Белгия, Швейцария, Германия и Великобритания. Стачките и демонстрациите навлизат в 24-ият си ден, което е по-дълго от акциите срещу здравната и пенсионна реформа през 1995 г.

Синдикатите са против промените в пенсионната система, които предвиждат сливането на 42 различни режима в единна точкова система. Също така промените включват вдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Синдикатите са категорични, че протестните действия ще продължат и на Нова година, както се случи и по време на коледните тържества. Акциите създават проблеми за обществения транспорт, като голяма част от жителите на Париж трудно успяват да се приберат до домовете си след работа. Трафикът във френската столица е хаотичен, а достъпът до летищата по време на празничния сезон е усложнен.

Правителството вече дава обещания, че ще облекчи пенсионната реформа за полицията, армията и пожарникарите, като демонстрира готовност за преговори и с други сектори. Сегашната ситуация ще затрудни Макрон в осъществяването на плана му за модернизация на страната, което беше ключово обещание по време на предизборната му кампания.

Последни новини
Още от Новини