Турция няма да се откаже от руските С-400 въпреки заплахата за санкции от САЩ

Турция и Русия планират да сключат втора сделка за С-400 през 2020 г.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Mike Theiler/UPI/Bloomberg Президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Mike Theiler/UPI/Bloomberg

Турция е категорична, че няма да се откаже от руските ракетни системи. Правителството в Анкара изразява позиция, че няма да отстъпи заради заплахата от американски санкции и няма да размени зенитно-ракетния комплекс C-400 за американска система, съобщава Bloomberg.

“САЩ заявиха, че няма да ни продадат системата Patriot, ако не се откажем C-400. Няма как да се съгласим на подобни условия“, коментира Ибрахим Калин, говорител на турския президент Реджеп Ердоган, след края на събрание на управляващите.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, отказва да приеме, че се отдалечава от ценностите на Алианса. Въпреки това напрежението между Анкара и Вашингтон заради покупката на руските ракетни системи се увеличава. Конгресът на САЩ настоява за въвеждането на санкции срещу Турция въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп. Според него подобен ход ще сближи още повече Анкара и Москва.

„В Конгреса преобладават нерационални антитурски настроения и това не е добре за отношенията между САЩ и Турция“, коментира Калин. По думите му САЩ трябва да знаят, че подобни заплахи ще накарат Турция да се обърне към други държави.

Турция и Русия планират да сключат втора сделка за С-400 през следващата година. Анкара се стреми да сключи споразумение за съвместно разработване на ракетни системи с Москва. Голямата цел на Турция е в бъдеще да може да произвежда собствени балистични ракети.

Последни новини
Още от Новини