Икономическото състояние на САЩ е големият коз на Тръмп на предстоящите избори

Демократическата партия не успява да убеди избирателите, че икономиката не е достатъчно стабилна, както изглежда

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Демократическата партия се изправя пред предизвикателство, което няма аналог от президентските избори през 1988 г. Демократите се стремят да убедят достатъчно американци да не избират републиканец за втори пореден мандат, въпреки че икономическото състояние на САЩ е добро. През 1988 г. те се провалиха, но и сега дебатите между основните кандидатите на партията за президент показват, че не са близо до успех и този път, пише Рамеш Понуру в свой анализ за Bloomberg.

По време на последния дебат между кандидатите за президент на Демократическата партия модераторът Джуди Удруф попита участниците какво биха казали на гласоподавателите, които не харесват всичко, което прави Тръмп, но са доволни от икономическото състояние на страната. Всеки от претендентите не се съгласи с въпроса и обявиха, че всъщност икономиката не е достатъчно стабилна.

Един от проблемите им беше да представят конкретни недостатъци на сегашното икономическо състояние. Сенатор Бърни Сандърс коментира, че нивото на бедността сред децата е едно от най-високите в света в сравнение с всички големи държави. Бившият вицепрезидент Джо Байдън изтъкна, че повечето американци трудно могат да покрият неочаквана сметка в размер на 400 долара.

Споменатите недостатъци са грешни или преувеличени. Коефициентът на бедност сред децата изглежда незадоволителен, само ако се разглежда относителната бедност: частта от децата в домакинство, които получават по-малко от средния доход. Всъщност това е показател за социално неравенство. Ако се разглежда нивото на материални лишения сред децата в САЩ, страната се справя добре в глобален мащаб. Също така нивото на детската бедност се понижава.

Растежът на заплатите през изминалата година е най-добрият от последните 2 десетилетия. Освен това заетостта е на добри нива.

Статистиката на Байдън не е вярна. Той вероятно е разбрал погрешно проучване на Федералния резерв, че 61% от американците могат да платят сметка за 400 долара, а другите 39% биха взели заем, за да могат да я платят.

Докато демократите търсят недостатъци на икономиката на САЩ, почти всеки икономически индикатор се движи в правилната посока. Заетостта и заплатите се покачват, а бедността намалява.

Ако сегашното икономическо състояние се задържи, Тръмп ще се придържа към ясно послание по време на предизборната си камапния, а именно, че с него икономиката е стабилна. Демократическият кандидат ще се опитва да убеди американците, че икономиката не е в толкова добро състояние, както изглежда. И темата ще се измести към това, че Тръмп е отдалечен от реалността.

Последни новини
Още от Новини