В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кой е големият въпрос пред бизнеса за 2020 година

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика, В развитие, 25.12.2019

През 2020 година ще има продължаване на растежа с темпове като тази година, вероятно малко по-ниски. Вече видимо ще се усети натискът на свиващата се работна сила. Това каза Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика в интервю за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му големият въпрос пред бизнеса е проблемът с демографията и работната ръка. 

"Основният риск е способността на компаниите да са по-производителни и по-иновативни. Както и дали скоростта, с която успяват да го правят, да е по-бавна от тежестта от липсата на хора и невъзможността да намерят квалифицирана работна ръка. Един от двата процеса ще предопредели дали годината ще е по-добра, или ще тръгнем по пътя на стагнацията". 

За 2019 година експертът обобщи: "Поредна година на приличен икономически растеж - 3,4 - 4 процента. На пазара на труда всяко тримесечие "исторически чупи рекорди" - рекорден коефициент на заетост, рекордна ниска безработица. 

"Това е частично и заради икономически растеж, но и демографски проблем. Натискът върху работодателите става много осезаем и това беше първата година от 15-20 години, в която разговорът става все повече за възпроизводителност, иновации, по-висока добавена стойност, а не просто как да се инвестира", каза анализаторът. 

"Ако нещо сериозно не се промени, след 15 години ще има 330-340 хил. души по-малко в трудоспособна възраст. Отвореният пазар на труда в Европа е предизвикателство, което тепърва ще усещаме", каза той. 

Освен проблема с демографията и работната ръка, предизвикателство пред българския бизнес е и външната среда. "Поне 30 години светът вървеше в една посока, а сега сме в различна ситуация. И това не е предизвикателство само за българската икономика, но и за водещите европейски икономики, с които България е най-активно свързана. 

По думите на госта една от добрите новини е, че няма много резки движения в стопанската политика и че властващият популизъм ни пропуска. 

Още по темата

Прогнозите са за леко забавяне на растежа, посочи Богданов и даде пример, че това е и заради изчерпването на трудовия ресурс. 

"За да не спре моторът на българската индустрия, са нужни нови инвестиции. С това ниво на инвестиции това няма как да се случи и ще доближим спада в немската икономика", посочи той. 

За бюджета за догодина Богданов заяви, че за първи път правителството внася балансиран бюджет. В разходната част голямата неизвестна са капиталовите разходи. "Част от министерствата са недобри планьори на инвестициите и често има отклонения", каза той. По думите му има и нагласи приходната администрация да действа по-агресивно по отношение на събираемостта - да затваря все повече малки дупчици и в практиката, и в законодателството, без да вдига данъците. 

Търговската война САЩ - Китай се отрази повече на Еврозоната, смята той. Има и застиване на износа. "Най-вече за Германия. За първи път от 5 години се вижда - автомобилният сектор и цялото машинистроене са засегнати", каза той.

"Това вероятно ще продължи, защото търговската война няма да спре. Всъщност и Китай, и САЩ, имат собствена представа как трябва да изглежда световната търговия. Конфликтът ще продължи и това ще донесе още беди", е прогнозата на експерта. 

За Brexit Богданов посочи, че ефектът върху България ще е по-малък, отколкото всички мислят. "ЕС е по-подготвен с клаузи, големите корпорации имат резервен план вече. Тази сделка, за която всички говорят, е сделка за преходния период, големите преговори предстоят", смята той. 

Относно срещата Борисов-Тръмп в Белия дом - важно е международното позициониране на България за бизнес средата. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие