Бумът в наемането на служители за производство на автомобили в Германия приключи

Автопроизводителите трябва да намалят работната си сила, за да се справят с технологичните предизвикателства в индустрията

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Преди седмица Daimler и Audi обявиха, че ще съкратят хиляди работни места. Но изглежда, че лесно се забравя, че германската индустрия преди изглеждаше неуязвима, пише Крис Браянт в свой анализ за Bloomberg.

През 2009 г. рецесията принуди редица големи американски автопроизводители да направят съкращения. Тогава General Motors и Chrysler поискаха защита от фалит по т.нар. „Глава 11“. От друга страна, автомобилната компания Ford избегна фалит, като съкрати много от служителите си.

В пълен контраст, Volkswagen, BMW и Mercedes преодоляха кризата без подобни сериозни последствия. Впоследствие тези компании бяха облагодетелствани от това, че богатите китайци проявяваха сериозен интерес към скъпите германски превозни средства.

По това време обаче имаше сигнали и на високомерие. През 2011 г. изпълнителният директор на Volkswagen получи заплата за 17.5 млн. евро. Но влиятелните германски профсъюзи се погрижиха и служителите да се възползват от ситуацията.

През последните години служителите на производствената линия в BMW и Porsche са получили годишни бонуси в общ размер на 10 хил. евро. BMW отделя средно по 100 хил. евро на служител за заплата и осигуровки, се посочва в годишния доклад на компанията.

Още по темата

Но в сегашния период, когато има бум на откриването на нови работни места, индустрията не може да си позволи толкова големи разходи, тъй като е изправена пред сериозни предизвикателства.

Основната причина за затягането на коланите е преходът към производство на автономни и електрически автомобили. Volkswagen планира да вложи 60 млрд. евро в хибридни, електрически и дигитални технологии през следващите 5 години. Подобни планове изискват наемането на дори повече хора, а не всички разработвани продукти са задължително печеливши. В крайна сметка обаче много от работниците в заводите ще станат ненужни, защото електродвигателите са много по-лесни за производство от дизеловите и бензиновите двигатели. Това означава, че съкращенията за работни места през миналата седмица няма да са последни.

Междувременно германската индустрия отчита неочакван спад в потребителското търсене. Доставчикът Continental, който ще съкрати 20 хил. души, очаква спад на производството през следващите 5 години. Преди месец Daimler обяви, че продажбите не отговарят на производствения капацитет.

Volkswagen, BMW и Daimler ще генерират нетна печалба от 24 млрд. евро през тази година, смятат анкетирани от Bloomberg анализатори. Но ерата на 10%-тните маржове на оперативна печалба, която е индикатор за състоянието на германските автопроизводители, приключи. От Mercedes дори смятат, че 4% марж на оперативната печалба е по-реалистично през следващата година.

Това означава, че автопроизводителите трябва да се справят с раздутите си постоянни разходи. От тази гледна точка беше неразумно Volkswagen да остави работната си сила да нарасне до близо 700 хил. души. Това е със 70% повече от служителите на японския конкурент Toyota, който произвежда сходен брой автомобили на година.

В крайна сметка бумът в броя на работните места в сектора в Германия се дължеше на очаквания за нарастване на търсенето, както и на това, че горивните двигатели ще имат дълъг живот. Вместо това преходът към електрически автомобили се случва по-бързо от очакваното, а заплахите за въвеждане на мита от страна на американския президент Доналд Тръмп създават допълнителни предизвикателства.

Междувременно се оказва, че автомобилите не са желана покупка за много млади хора днес, а ако все пак се решат на подобна стъпка, то по-скоро интересът ще е насочен към електрическите коли. Бумът в наемането на служители за производство на автомобили в Германия изглежда е бил балон, който се е спукал.

Последни новини
Още от Новини