Все по-вероятно е ЕС да загърби ядрената енергия

ЕС постигна ключово споразумение за т.нар. "зелено финансиране"

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Европейските Зелени обявиха победа в четвъртък (5 декември), след като представителите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение относно таксономията за т.нар. „зелено финансиране“, която се отнася за насочване на милиарди евро инвестиции от частния сектор към чисти технологии. Въглищата и вероятно ядрената енергия вече ще бъдат вън от играта, пише Investor.bg, като се позовава на Euractiv.

Сделката, постигната от националните делегати и преговарящи от Европейския парламент (ЕП), отбелязва зашеметяващо поражение за Франция, която лобира за включване на ядрената енергия към таксономията. 

„Ядрената енергия трябва да бъде част от тази екологична маркировка“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер през октомври, с което подразни Германия, Австрия и Люксембург – страните от ЕС, които най-силно се противопоставят на този тип енергия.

ЕП обаче се противопостави на опитите на правителствата да политизират критериите относно околната среда, които са в основата на новата схема за класификация на устойчивото финансиране на блока.

Очаква се, когато експертите седнат, за да обсъдят подробните правила за прилагане на таксономията през 2020 г., ядрената енергия окончателно да бъде загърбена.

Таксономията ще предостави на инвеститорите, пенсионните фондове и дружествата за частен капитал „обща дефиниция кое е зелено и кое не е“, за да се насочи повече капитал към устойчивия бизнес, посочиха от Европейската комисия (ЕК) още през миналата година, когато нейните представители внесоха предложението.

Сделката създава три категории за устойчиви инвестиции: „зелени“, „позволяващи“ и „преходни“. Тя също така задължава компаниите с над 500 служители да оповестяват каква част от дейността им е в съответствие с трите нови категории.

„Днешният компромис ще измести финансовите потоци от замърсяващите въглеродни инвестиции в устойчиви икономически дейности“, заяви Бас Ейкхаут, холандски евродепутат от Зелените, който беше главен преговарящ в ЕП относно проекта.

Вижте цялата статия в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини