Daimler съкращава 10 хил. служители, за да свие разходите си

Компанията е принудена да предприеме тези мерки заради големите инвестиции в автономни и електрически автомобили

Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg

Автомобилният производител Daimler планира да съкрати над 10 хил. служители в световен мащаб, за да възстанови печалбата си, която се понижи заради мащабните инвестиции в производство на електрически и самоуправляващи се превозни средства, съобщава Bloomberg.

По този начин автомобилната компания следва примера на конкуренти като Audi и BMW, които вече свиха разходите си. Съкращенията, които се равняват на 3.3% от цялата работна сила на компанията, ще бъдат извършени до края на 2022 г. „Това е част от усилията ни да ограничим разходите за персонал с 1.4 млрд. евро“, се посочва в официално съобщение на производителя на автомобилите на Mercedes-Benz.

Общият брой на съкратените служители ще е около 10 хил. души, като 10% от тях ще обхващат лица на мениджърски позиции, коментира директорът на отдел „Персонал“ в компанията Вилфрид Порт.

Още по темата

Автопроизводителят намекна за потенциални съкращения в началото на този месец. Тогава новият изпълнителен директор Ола Калениус предупреди, че постъпленията на групата може да останат силно ограничени през следващите 2 години.

„Мерките, които ще предприемем, ще бъдат социално отговорни“, твърди Порт.

Редица автомобилни компании представиха плановете си за рекордни инвестиции в разработването на нови технологии, за да изпълнят правилата за вредните емисии във въздуха на ключови пазари. Междувременно търсенето на нови автомобили намалява, включително и в Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света.

През тази седмица Audi и BMW обявиха плановете си за съкращения след преговори със синдикатите. Audi ще съкрати близо 9.5 хил. служители в Германия, което е 15% от работната ѝ сила. От друга страна, BMW ще намали бонусите за служителите си в Германия

Последни новини
Още от Новини