Черният петък във Франция се превърна в протест срещу Amazon

Активисти смятат, че компанията засилва консуматорството, което вреди на околната среда

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

В САЩ всички потребители са в еуфория и се редят на опашки заради намаленията около Черния петък. Но във Франция стотици активисти протестираха пред централния офис в страната на американската компания за онлайн търговия Amazon, съобщава Bloomberg.

Редица антикапиталистически и екоактивисти протестираха пред централата на Amazon в град Клиши, който е в близост до столицата Париж. Те блокираха временно два логистични склада в Лион и Северна Франция, преди да се намесят силите на реда. Недоволните граждани обвиняват Amazon за навлизането на Черния петък във Франция. Според тях това води до засилване на консуматорството, което вреди на планетата.

Европейските ритейл играчи възприеха традицията за Черния петък от САЩ. Тенденцията за първи път навлезе във Великобритания през 2010 г., когато местните вериги откликнаха на намаленията в Amazon. През последните години участието на френските и германски ритейл групи се засилва.

Джули Валет, говорител на подразделението на Amazon във Франция, заяви, че вече са се успокоили протестите.

„Не беше оказано влияние върху дейността на клиентите ни“, коментира тя.

Валет обяснява, че Amazon си е поставила за цел да не отделя никакви въглеродни емисии от 2040 г. Американската компания също така е направила поръчка за 100 хил. електромобила за осъществяването на доставки, допълва тя.

Последни новини
Още от Новини