Как интернет помага на компаниите да станат монополисти?

Новите технологии променят значително начините за конкуренция

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Повечето експерти и политици са на мнение, че монополът е голям проблем за икономиката, който е резултат от правителствена намеса, ефектите от цифровите мрежи или от естествените тенденции при капиталистическата система, пише Bloomberg.

Но някои икономисти призовават за внимание. Според тях е силно вероятно големите доминиращи компании да са спечелили пазарен дял не защото системата е нестабилна, а защото някои компании просто са по-продуктивни от други. Според тази теза ако тези компании имат по-голяма печалба, то е защото произвеждат по-добри продукти или намират начини за свиване на разходите.

Паралелно с това се прокрадва и още една възможност. Въпреки че икономистите мислят предимно за това как технологиите се отразяват на производителността, има вероятност новите технологии да са променили начините на конкуренция.

Интернетът улеснява компаниите при придобиването на знания за пазарите, популяризирането на продуктите си и при управлението на големи вериги за доставки на големи разстояния. Преди 30 години утвърждаването на бранд или магазин на нова локация изискваше прекалено големи усилия на място, докато сега това може да се прави предимно дистанционно. Това важи с още по-голяма сила за компаниите за онлайн услуги. Междувременно интернет позволява бързото развитие на нови продукти.

Още по темата

По този начин интернет поставя компаниите в голяма конкуренция, както никога досега. Бизнесите, за които преди големите дистанции или нишовата специализация бяха убежище, сега са принудени да се изправят срещу различни конкуренти. И компаниите, които печелят на едно място, ще печелят навсякъде, защото превъзхождат по качество, ефективност и иновации. Така че индустриалната концентрация се засилва навсякъде.

Икономистите Филип Агхион, Антонин Бергеауд, Тимо Бопарт и Петър Кленау имат теория, с която обясняват процеса. Изследването им показва, че новите технологии оставят компаниите да се разширяват по-лесно в нови производствени линии в съответната индустрия. Компаниите, които имат по-голяма ефективност, побеждават конкурентите. Усилията им за разширяване водят до повишаване производствения растеж и се стремят да разработват нови продукти. Но след като спечелят на тези пазари, те забавят усилията си и се превръщат в самодоволни доминиращи играчи. Точно тогава монополът започва да гние и растежът на производителността започва да се ограничава, се посочва още в анализа.

Последни новини
Още от Новини