Заплахата от автомобилни мита за ЕС остава. Какво ще реши Тръмп?

Тръмп трябваше да реши дали да бъдат въведени мита до 13-ти ноември, като автомобилният сектор продължава да се намира в несигурна позиция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ron Sachs/CNP/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ron Sachs/CNP/Bloomberg

Преди няколко месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп си постави краен срок, в рамките на който да реши дали да наложи допълнителни мита върху европейския внос на автомобили. Крайната дата беше 13-ти ноември, но така и не беше взето решение, което поставя автомобилната индустрия в несигурна позиция, пише The Wall Street Journal.

Експерти по търговско право обясняват, че Тръмп все още може да наложи мита въпреки изпуснатия срок, но подобен ход може да бъде оспорван по съдебен път, тъй като не отговаря на раздел 232 от Закона за разширяване на търговията от 1962 г.

„Ако САЩ решат сега да наложат мита, има голяма вероятност те да бъдат оспорвани“, коментира Дженифър Хилман, старши сътрудник в Съвета по външни отношения.

Но Тръмп би могъл да заобиколи раздел 232 и да наложи мита чрез раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. Чрез този механизъм американският президент наложи мита върху китайския внос.

Още по темата

Според този раздел САЩ трябва първо да установят, че чужда държава използва нечестни търговски практики. Ако бъде направено такова становище, Тръмп ще е в позицията да наложи мита при условие, че преговорите с другата страна са неуспешни.

Европейският съюз (ЕС) все още е в позиция на изчакване. „Добрите новини са, че засега САЩ не са обявили нови мита върху вноса на превозни средства или автомобилни части“, коментира комисарят по европейската търговия Сесилия Малмстрьом. „Разбира се, заплахата не е напълно изчезнала и сме нащрек“, допълва тя.

Администрацията на Тръмп не е обявила официално, че няма да въвежда мита върху автомобилния внос от Евопа. Но Малмстрьом обяснява, че ЕС счита миналия срок като индикация, че Вашингтон няма да налага нови мита. Според нея при различен сценарий Тръмп ще се сблъсква със "строги законови ограничения" и ще срещне отпор от американския промишлен сектор и Конгреса.

ЕС би отговорил с реципрочни мерки и би въвел мита върху американския внос на автомобили за 35 млрд. евро, заяви Малмстрьом в Европейския парламент през юли. Някои европейски политици подкрепят възстановяването на трансатлантическите отношения, за да се избегне търговска война със САЩ. Но също така се наблюдава единно настроение против едностранните действия на Тръмп.

Обшият автомобилен внос от Япония и ЕС отговаря за стоки на стойност 120 млрд. долара през изминалата година или една трета от целия внос на САЩ, показват данни на Министерството на търговията в САЩ.

Митата върху вносни автомобили и части, които не са от Южна Корея, Мексико и Канада ще увеличат средната цена на нов автомобил с близо 2500 долара, сочи последният анализ на Центъра за автомобилни проучвания.

Последни новини
Още от Новини