Може ли Украйна отново да стане партньор на Русия?

Според украинския милиардер Игор Коломойски поведението на Запада може да тласне Украйна към Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Когато украинският милиардер Игор Коломойски казва, че Украйна трябва да се оттегли от западното влияние и да се върне под руската орбита, светът трябва да се вслушва и да следи внимателно. Русия нанесе явни и непоправими щети на Украйна след анексията на полуостров Крим и военните действия в източната част на страната. Въпреки това не е изключена възможността Киев да се върне към старата си стратегия и да остави Запада и Русия да се конкурират за Украйна, пише Леонид Бершидски в свой анализ за Bloomberg.

Коломойски, чийто телевизионен канал излъчваше комедийния сериал на Володимир Зеленски преди актьорът да стане президент на Украйна, даде смущаващо интервю за New York Times. Той заяви, че щом западните лидери не бързат да приемат Украйна в ЕС и НАТО, Киев трябва да сключи примирие с Москва и да приема заеми от Русия, а не от Международния валутен фонд (МВФ).

Коломойски е едно от главните лица зад събитията през 2014 г. след влошаването на отношенията между Украйна и Русия. Той финансира доброволческите батальони, които се сражаваха срещу първите атаки на проруските сепаратисти в Източна Украйна, което спомогна да се ограничи възможността за присъединяване на повече територии към Руската федерация. Впоследствие милиардерът загуби бизнеса си в Русия и стана част от местната власт в украинския град Днепропетровск. Това, което той говори, може и да изглежда като пълен обрат в поведението му, но Коломойски винаги гледа своите бизнес интереси.

Още по темата

В момента той се стреми да компенсира за загубите от национализацията от 2016 г. на украинската финансова компания Privatbank. Бизнесменът бе съсобственик на банката, но правителството на бившия президент Петро Порошенко го обвини в незаконни присвоявания в особено големи размери. Коломойски и партньора му наскоро бяха принудени да платят 10 млн. паунда, за да покрият съдебните разноски на Киев. Милиардерът е подозиран, че иска да се възползва от дългогодишната си връзка с новия президент Володимир Зеленски, за да прекрати съдебния спор с държавата в своя полза.

Зеленски беше избран след обещания за възстановяването на мира в Източна Украйна. Той направи стъпки в тази посока, след като бяха разменени украински и руски пленници. Но зад този прогрес някои украински интелектуалци видяха капитулация.

Към момента украинският президент не получава достатъчно подкрепа от Запада. Програмите за техническа и военна помощ са полезни, но не са от ключова значение. МВФ засега задържа по-голямата си подкрепа заради страхове, че Зеленски няма да се опита да възстанови загубите на Privatbank от Коломойски. Френският президент Еманюел Макрон заговори за сближаване между Москва и Париж. Така че не може да се очаква, че Франция ще бъде на страната на Украйна по време на мирните преговори.

Главният проблем на Коломойски е, че 5 години след началото на войната с Русия, Украйна не е станала приоритетен проект на Запада. Ето защо е вероятно Зеленски да се опита да отвори страната за руски инвестиции. Ако украинският президент започне да се сближава с Путин, това едва ли ще е единствено заради влиянието на Коломойски. Но истинската причина може да е недостатъчната подкрепа от Запада.

Последни новини
Още от Новини