Saudi Aramco разкрива ключови рискове преди IPO-то си

Сред рисковете са климатичните промени и политическите настроения в региона

Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и председателят на борда Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер и председателят на борда Ясир Ал-Румаян. Снимка: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Петролната компания Saudi Aramco се подготвя за различните сценарии след осъществяването на едно от най-големите IPO-то в историята. Саудитският производител се опасява от различни рискове като държавна намеса, тероризъм, влиянието на климатичните промени и други, съобщава Bloomberg.

Политически бунтове или терористични атаки като нападенията от септември срещу нефтопреработвателна платофрма на Saudi Aramco биха нанесли тежки материални щети и биха ударили пазарната цена на акциите, обясняват от компанията.

Също така саудитското правителство определя максималното ниво на производство на петрол в страната и държавното финансиране е пряко свързано с индустрията.

Още по темата

Опасенията за влиянието на климатичните промени могат да ограничат глобалното търсене на базирани на въглеводород продукти. Борбата срещу климатичните изменения би довела и до съдебни процеси срещу Saudi Aramco и дъщерните ѝ дружества.

Aramco се споразумя да плаща по 100 млн. долара на година на Министерството на енергетиката за изследователска и консултантска дейност.

Важно е да се отбележи, че Saudi Aramco плаща дивиденти на акционерите и правителството в Рияд в американски долари. Ако саудитският риал спре да бъде свързан с американския долар, изплащането на дивидентите би било много по-скъпо, обясняват от компанията. Това би ударило финансовата позиция на петролния производител.

Последни новини
Още от Новини