Чили - поредната южноамериканска страна в тежка криза

През последните години Чили се считаше за изключение в Латинска Америка, но сега страната е обхваната от най-големите бунтове от края на диктатурата на Пиночет

Президентът на Чили Себастиан Пинера. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Президентът на Чили Себастиан Пинера. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Протестите и бунтовете в столицата на Чили Сантяго заради социалното неравенство в страната продължиха за трета поредна нощ. Общественото недоволство се разпространи и в други големи градове в латиноамериканската страна, като заради протестите беше въведено извънредно положение за първи път от управлението на диктатора Аугусто Пиночет, съобщава Bloomberg.

Изявлението на президента на Чили Себастиан Пинера, че ще отложи повишаването на цените на билетите за метро дойде твърде късно и не успя да успокои напрежението.

„Смирено се вслушах в гласа на своите съграждани и не ме е страх да продължа да слушам този глас“, коментира Пинера. „Така се изграждат демокрациите“, допълва той. Чилийският президент се срещна в неделя с представителите на Върховния съд и Конгреса, за да обсъди вариантите за излизането от кризата.

Протестиращите подпалиха супермаркети и магазини, а впоследствие построиха барикади, след като армията обяви извънредно положение. През уикенда полетите на летището в Сантяго бяха отменени и много туристи пренощуваха там заради блокадата. Трима души загинаха по време на палежи в близост до столицата, съобщава правителството.

Сантяго ще бъде домакин на форума на Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество след по-малко от месец, като на него ще присъстват президентът Доналд Тръмп и други държавни лидери.

Това са най-големите протестите в Чили от десетилетия – нанесени са щети върху над 70 метростанции, а автобуси и магазини са подпалвани. Протестите накараха правителството да обяви извънредно положение. Първо то беше обявено само в Сантяго, но вече е в сила за още 6 града. Сред тях е вторият по големина град в страната Консепсион, където са изпратени над 9 хил. войници заради безредиците.

Метрото в столицата прекрати дейността си безсрочно. Според оператора на линията Metro de Santiago загубите от нарушенията възлизат на стойност 200 млн. долара. Протестите започнаха в петък вечерта. Тогава бяха регистриани единични сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите.

Още по темата

Мануел Хосе Осандон, сенатор от управляващата партия, призовава на няколко пъти президента Пинера да замрази бъдещите увеличения на цените за обществен транспорт. По думите му политическото статукво се е провалило в опитите си да отговори на нуждите на хората.

Това, което започна като студентски протест, прерасна в мащабно движение за смяна на икономическия модел на Чили, който създаде огромна разлика между бедни и богати в страната. Преди да обяви вдигането на цените за билетите за обществен транспорт, правителството увеличи цената на тока с 10%.

Това са най-големите протести от края на диктатурата на Аугусто Пиночет през 1990 г. Арестувани са над 300 души, което събуди мрачните спомени от времето на диктатурата.

Днес в някои райони са затворени училищата. Извънредното положение ще трае 15 дни, но може да бъде удължено с още толкова от правителството. Общественото одобрение към Пинера вероятно ще продължи да спада заради протестите, слабото потребителско търсене и забавянето на растежа на икономиката на Чили.

През последните години Чили беше считана за оазиса на спокойствието и сигурността в Латинска Америка за разлика от останалите страни.

Последни новини
Още от Новини