Южна Корея ще обсъжда статута си на развиваща се икономика със САЩ

Според президента Доналд Тръмп някои икономики злоупотребяват с този статут заради привилегии по отношение на търговията

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg

Представители по търговията на Южна Корея ще обсъдят статута на развиваща се икономика на страната с американските си колеги през тази седмица, съобщава Bloomberg, като се позовава на южнокорейската новинарска агенция Yonhap.

Търговският министър на Южна Корея Йу Мюнг-хе ще бъде на посещение в САЩ след няколко дни, като преди това темата ще бъде обсъдена с финансовия министър Хонг Нам-ки.

През юли президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини няколко държави, че са сред най-богатите икономики в света и злоупотребяват със статута си на развиващи се държави в Световната търговска организация (СТО).

„Седем от най-богатите икономики в света претендират за статут на развиващи се страни. Това са Бруней, Хонконг, Кувейт, Макао, Катар, Сингапур и Обединените арабски емирства. Подобни претенции имат Мексико, Южна Корея и Турция, които са членове на Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“, коментира Тръмп.

Още по темата

Привилегиите на СТО за развиващите се икономики включват по-дълги преходни периоди за сключване на търговски споразумения и защита от ограничения върху вноса, които са въведени от развити страни.

След критиките на Тръмп управляващите в Южна Корея не са коментирали темата публично. Лишаването на Сеул от този статут би се отразил силно негативно на фермерите в азиатската страна, които разчитат на държавни субсидии.

През юни Тръмп прекрати помощта за Индия от Общата система за преференции (GSP). Тогава американският президент обвини Индия, че не предоставя „справедлив и приемлив“ достъп на САЩ до своя пазар.

Последни новини
Още от Новини