Китай призова за международно сътрудничество в сферата на технологиите

Властите в Пекин не пропуснаха да обвинят САЩ, че ограничават дейността им в технологичния сектор

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Висш представител на китайското правителство призова всички правителства по света да създадат тясно сътрудничество, за да регулират развитието на технологиите. Междувременно Пекин отправи остри критики срещу Вашингтон за подкопаване на съвместните действия в технологичната индустрия, съобщава Bloomberg.

“Основата за отворен интернет за всички е нестабилна“, коментира членът на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия Хуанг Кънминг по време на технологичен форум в неделя. „Някои държави ограничават дейността на чуждестранни компании, а оправданието за мерките винаги е свързано с националната сигурност. Подобни ходове създават несигурност и дори враждебност в онлайн пространството“, обяснява той.

Технологиите са в основата на конфликта между САЩ и Китай, който започна със спорове за търговията и се пренесе към високоскоростната мобилна 5G мрежа и изкуствения интелект. Вашингтон изисква от редица държави да не работят с китайската технологична компания Huawei по плановете ѝ за изграждането на 5G мрежа. Американското правителство обвинява Huawei в шпионаж в полза на Пекин. Също така администрацията на президента Доналд Тръмп включи няколко китайски компании в черен санкционен списък заради съмнения, че подпомагат за арестите на етнически малцинствени групи.

Още по темата

„Трябва да уважаваме амбициите на всяка държава за развитието на интернет, начина й на управление, политическите й решения и правото й да участва в международно партньорство, базирано на взаимно доверие“, смята Кънминг. „Трябва да има разбирателство между държавите за техните интереси и притеснения, както и да избягваме ключови недоразумения“, допълва той.

Кънминг говори по време на Световната интернет конференция, която се проведе в малкия град Вузен в провинция Джъдзян в Източен Китай. Сред участниците на събитието бяха представители на Alibaba, Baidu и Western Digital.

Последни новини
Още от Новини