Турската лира понесе нови удари заради плана на Турция за военна намеса в Сирия

Валутата губи над 1% от стойността си

Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Kevin Hagen/Bloomberg Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Kevin Hagen/Bloomberg

Турската лира понесе нови удари, след като инвеститорите се подготвят за последствията от военната интервенция на Турция в Сирия. Впоследствие загубите бяха ограничени, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде своето съгласие за нахлуването, съобщава Bloomberg.

Валутата губи 1.1% от стойността си до 5.75 лири за долар следобят българско време, след като късно в неделя Белият дом обяви, че американските военни ще стоят настрана, когато турските сили навлизат в Северна Сирия. Това се очаква да се случи до няколко дни.

Инвеститори оценяват варианта за турска военна намеса в Сирия от месеци. Освен това пазарите се подготвят за вероятността, че САЩ и Турция ще влязат в сражения в региона. Напрежението между Анкара и Вашингтон от миналата година доведе до срив на турската лира.

„Лирата щеше да понижи стойността си още повече, ако не беше президентът Реджеп Ердоган, който убеди Тръмп, че Анкара не може да чака повече за създаването на по-голяма буферна зона със Сирия“, коментира анализаторът във финансовата компания Rabobank.

Още по темата

„Едва ли ще се случи нещо положително за пазарите при военна кампания в Сирия“, обяснява анализаторът в базираната в Лондон фирма TD Securities.

Междувременно обаче индексите на борсата в Турция отчитат повишения.

 

Последни новини
Още от Новини